Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [NewPost]: Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και περίθαλψη ένας στους τρεις αυτοαπασχολούμενους
[NewPost]: Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και περίθαλψη ένας στους τρεις αυτοαπασχολούμενους

[NewPost]: Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και περίθαλψη ένας στους τρεις αυτοαπασχολούμενους

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστική ικανότητα βρίσκονται φέτος πάνω από 300.000 αυταπασχολούμενοι και τα μέλη των οικογενειών τους (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες), καθώς δεν κατέβαλλαν το 2017 ούτε ένα ευρώ από τις εισφορές που τους αναλογούσαν με βάση το σύστημα υπολογισμού των κρατήσεων το οποίο προκύπτει από το ετήσιο εισόδημα που απέκτησαν τον προηγούμενο χρόνο ασκώντας το επάγγελμά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στην κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων που δεν κατέβαλαν το 2017 κανένα ποσό από τις αναλογούσες εισφορές αντιστοιχεί το 25,6% του συνολικού αριθμού των αυτοαπασχολούμενων (1,15 εκατ. ασφαλισμένοι) δηλαδή περίπου 290.000 ασφαλισμένοι. Εκτός αυτών υπάρχει και μια άλλη κατηγορία που αντιστοιχεί σε ποσοστό 22,1% (255.000 ασφαλισμένοι) οι οποίοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έκαναν μερικές καταβολές ποσών, χωρίς να διευκρινίζεται το ύψος τους. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί σύμφωνα με πρόσφατη τροπολογία, όσοι μη μισθωτοί κατέβαλαν το 2017 εισφορές στον ΕΦΚΑ τουλάχιστον δύο μηνών δικαιούνται ασφαλιστικής ικανότητας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2019.

Ανάλογη πρόνοια για πρόσβαση στις παροχές του ΕΦΚΑ ελήφθη, με την ίδια τροπολογία, για ανέργους, ευπαθείς ομάδες και ασφαλισμένους των πρώην ταμείων του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων), οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από μη καταβολές εισφορών τα έτη 2011.2012 και 2013, αρκεί το δηλούμενο τα έτη αυτά ετήσιο εισόδημα τους στην εφορία να μη ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!