Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [NewPost]: «Χαστούκι» από τον ΟΗΕ: Άθλιες και ανεπαρκείς οι συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς
[NewPost]: «Χαστούκι» από τον ΟΗΕ: Άθλιες και ανεπαρκείς οι συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς

[NewPost]: «Χαστούκι» από τον ΟΗΕ: Άθλιες και ανεπαρκείς οι συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς

Επείγουσα έκκληση στην Ελλάδα απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τις απαράδεκτες συνθήκες υπερσυνωστισμού στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.

H εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες μετά το δραματικό ρεπορτάζ του BBC που παρουσίαζε ως κολαστήριο τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, όπου οι πρόσφυγες είναι υπερδιπλάσιοι της χωρητικότητας και ζουν κάτω από βίαιες συνθήκες, ακόμα και σε χώρους με ανθρώπινα περιττώματα στο δάπεδο.

Ασφυκτικός συνωστισμός επικρατεί και στα περισσότερα άλλα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης ,

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των δομών φιλοξενίας, «στις 30 Αυγούστου διαμένουν σε 30 δομές διαχείρισης των Ενόπλων Δυνάμεων, 30.997 πρόσφυγες/μετανάστες, με δυνατότητα φιλοξενίας 25.423 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κω, έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες».

Η προσφυγική κρίση παραμένει εξάλλου ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, με τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας να προτείνει χθες την ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα .

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της Ύπατη Αρμοστεία, στα κέντρα των ελληνικών νησιών «επικρατεί πολύ σοβαρός συνωστισμός. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες αιτούντες άσυλο και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, ζουν σε άθλιες, ανεπαρκείς και ταχύτατα επιδεινούμενες συνθήκες. Υπάρχουν άνθρωποι που διαμένουν σε αυτά τα κέντρα για περισσότερους από έξι μήνες».

Ακόμη, «καλεί τις αρχές να επιταχύνουν άμεσα τις διαδικασίες για όσους μπορούν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, να αυξήσουν τις δυνατότητες υποδοχής στην ενδοχώρα για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, να βελτιώσουν γρήγορα τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και να παράσχουν εναλλακτικές μορφές στέγασης για τους πιο ευάλωτους».

Διαβάστε επίσης: ►Το BBC στη Μόρια: Ακόμα και παιδιά προσπαθούν να αυτοκτονήσουν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας, «η κατάσταση έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο στο ΚΥΤ στη Μόρια, στο νησί της Λέσβου, όπου περισσότεροι από 7.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες βρίσκονται στοιβαγμένοι σε καταλύματα που έχουν σχεδιαστεί για τη φιλοξενία μόλις 2.000 ανθρώπων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!