Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
18 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
17 °C 0 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [NewPost]: Χάρισαν αρχαία στο Υπερταμείο και τώρα τα… ψάχνουν!
[NewPost]: Χάρισαν αρχαία στο Υπερταμείο και τώρα τα… ψάχνουν!

[NewPost]: Χάρισαν αρχαία στο Υπερταμείο και τώρα τα… ψάχνουν!

Αλαλούμ επικρατεί μετά τη δημοσιοποίηση ότι η λίστα του Υπερταμείου που φτιάχτηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και είχε ως στόχο το κλείσιμο των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης εμπεριέχει και… αρχαία, με τους αρχαιολόγους να αντιδρούν στην εκχώρηση της διαχείρισης των μνημείων και το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ότι από τη μεταβίβαση ακινήτων εξαιρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι! Τώρα η κυβέρνηση «τρέχει» να τα εντοπίσει, ώστε να τα απεντάξουν από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους», ενώ σχετική ερώτηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία.

Τα μνημεία υπάρχουν στη λίστα που φτιάχτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπερταμείο. Πρόκειται για τον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση.

Ειδικότερα, με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016). Στον ίδιο νόμο, ωστόσο, προβλέπεται ρητά και η επιστροφή των ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Έντονη ήταν η αντίδραση των αρχαιολόγων. «Την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ)», καθώς και «την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤΑΔ ΑΕ», ζητάει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την κυβέρνηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!