Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
23 °C 5 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
23 °C 0 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [NewPost]: Απάντηση της Κύπρου με το «ίδιο νόμισμα» στη NAVTEX της Τουρκίας – Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ
[NewPost]: Απάντηση της Κύπρου με το «ίδιο νόμισμα» στη NAVTEX της Τουρκίας – Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ

[NewPost]: Απάντηση της Κύπρου με το «ίδιο νόμισμα» στη NAVTEX της Τουρκίας – Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Στην αντεπίθεση βγαίνει η Κύπρος μετά την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX , με την οποία ενημερώνει για τη δέσμευση μεγάλου μέρους της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που το γεωτρύπανο του «West Capella» έχει φθάσει στα 1.698 μέτρα βάθος.

Η Κύπρος αναμένεται να εκδώσει αντι – NAVTEX καταγγέλλοντας την Τουρκία , στα θαλάσσια οικόπεδα 4,5,6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ προβάλλει διεκδικήσεις υποστηρίζοντας ότι μέρος τους, της ανήκει. Ωστόσο οι απαιτήσεις της δεν βρίσκουν νομικό έρεισμα στο διεθνές δίκαιο.

Η ενέργεια της Τουρκίας ήρθε σε συνέχεια της εντολής που δόθηκε στο πλήρωμα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «George H.W. Bush» το οποίο έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella».

Αιτία της νέας προκλητικής απόφασης της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με την NAVTEX 711/17, είναι η διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017 στη συγκεκριμένη περιοχή από το σκάφος R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V BRAVO SUPPORTER και APOLLO MOON.

Σημειώνεται ότι η περιοχή που δεσμεύει για έρευνες η Τουρκία βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα επικαλύπτουν και μέρος των Οικοπέδων 4, 5, 6 και 7 εκ των οποίων το Οικόπεδο 6 έχει επίσης παραχωρηθεί στην Κοινοπραξία Eni-Total.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!