Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [NewPost]: Ανησυχία για την εξάπλωση της «πεταλούδας βαμπίρ»
[NewPost]: Ανησυχία για την εξάπλωση της «πεταλούδας βαμπίρ»

[NewPost]: Ανησυχία για την εξάπλωση της «πεταλούδας βαμπίρ»

Ένα παρασιτικό είδος, ονομαζόμενο «πεταλούδα βαμπίρ», έχει εξαπλωθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας την ανησυχία τόσο των ντόπιων κατοίκων όσο και των ειδικών.

Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το είδος εντόμου Ricania Simulans πρώτα εξαπλώθηκε από την Γεωργία προς τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Τουρκία και έπειτα από παραλιακές πόλεις προς μεγαλύτερα υψόμετρα, αποτελώντας μια απειλή για τις φυτείες τσαγιού καθώς και για τον ανθρώπινο πληθυσμό.

Το είδος ονομάζεται πεταλούδα βαμπίρ γιατί απορροφά το νερό από τα φυτά. Ο δρ. Ζευνέλ Αρσλανγκούντογδου από την Δασική Σχολή του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης είπε στην Hurriyet πως το παράσιτο αυτό πρόσφατα εξαπλώθηκε και στην Κωνσταντινούπολη .

«Έχουμε λάβει πολλές κλήσεις. Οι άνθρωποι ανησυχούν γιατί αυτό το έντομο είναι πλέον παντού», είπε, επισημαίνοντας πως το έντομο πιθανόν να έφτασε στην Κωνσταντινούπολη μέσω φορτηγών, τα οποία μετέφεραν τσάι από τις πεδιάδες κοντά στη Μαύρη Θάλασσα προς τα εργοστάσια της Κωνσταντινούπολης.
Ο Αρσλανγκούντογδου πρόσθεσε πως το είδος αναπαράγεται πολύ γρήγορα και τείνει να ζει σε φωτεινά και θερμά περιβάλλοντα, κυρίως κοντά σε ανθρώπους.

«Τα ποσοστά καρκίνου προβλέπεται να αυξηθούν, καθώς το έντομο αυτό παράγει μια καρκινογόνα ουσία όταν έρχεται σε επαφή με το χλώριο στο νερό» αναφέρει ο βιολόγος Αχμέτ Σούνα Ντερεκάγια. Ο Ντερεκάγια πρόσθεσε πως το παρασιτικό έντομο δεν έβλαψε σε μεγάλο βαθμό την Γεωργία, άλλα όταν έφθασε στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας –ένας χώρος μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής- μετατράπηκε σε μια μεγαλύτερη απειλή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!