Σάββατο, 26 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [NewPost]: Ανοίγει τη στρόφιγγα στον Έβρο ο Ερντογάν – Εκατοντάδες πρόσφυγες περνούν καθημερινά τα σύνορα
[NewPost]: Ανοίγει τη στρόφιγγα στον Έβρο ο Ερντογάν – Εκατοντάδες πρόσφυγες περνούν καθημερινά τα σύνορα

[NewPost]: Ανοίγει τη στρόφιγγα στον Έβρο ο Ερντογάν – Εκατοντάδες πρόσφυγες περνούν καθημερινά τα σύνορα

Εκεί που «πονάει» φαίνεται να… χτυπάει την Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν , καθώς σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Associated Press, έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω Έβρου. Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι έλεγχοι που γίνονται από τις τουρκικές αρχές είναι σχεδόν ανύπαρκτοι!

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις χθες Τρίτη, μέχρι το μεσημέρι, πέρασαν τα σύνορα 250 άτομα. Μάλιστα στα στοιχεία αυτά δεν καταγράφονται όλοι όσοι περνούν τα σύνορα, καθώς πολλοί προωθούνται προς Θεσσαλονίκη. Με βάση τα ίδια στοιχεία την περασμένη Δευτέρα από τον Έβρο πέρασαν 400 άτομα και έτσι είναι περισσότεροι από 1.000 οι μετανάστες που διέσχισαν το ποτάμι μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με το Associated Press, ενώ πέρυσι τον Μάρτιο πέρασαν τα σύνορα από τον Έβρο 256 άτομα, φέτος τον ίδιο μήνα ο αριθμός έφθασε τους 1.658 μετανάστες και πρόσφυγες. Μάλιστα, τον Απρίλιο οι διελεύσεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 2.000.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι από την πλευρά της Τουρκίας όπως σε κάθε άλλη περίπτωση οι έλεγχοι είναι έως ανύπαρκτοι και περιορίζονται μόνο σε άτομα που θεωρούνται εχθροί του καθεστώτος Ερντογάν.

Χθες, άλλωστε, ο υπουργός μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, παραδέχτηκε ότι υπάρχει ανησυχητική αύξηση των προσφυγικών ροών το 2018 και ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες που η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Όπως είπε «το 2018 υπάρχει μια θα έλεγα αντιστροφή της κατάστασης – δεν έχει να κάνει με το 2015 – αλλά το πρώτο τρίμηνο στα νησιά είχαμε αύξηση 33% σε σχέση με το 2017, ενώ ειδικά από τον Απρίλιο είχαμε ακόμα μεγαλύτερες ροές της τάξης των 150-200 ατόμων την ημέρα».

Γιατί επιλέγουν τον Έβρο

Γιατί όμως οι διακινητές προσφύγων επιλέγουν τον Έβρο; Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή του ποταμιού δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, επομένως οι περιπολίες της Frontex είναι πολύ πιο αραιές, έως και ανύπαρκτες, όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές με γνώση της περιοχής και των ιδιαιτεροτήτων της στο Newpost.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!