Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [NewPost]: Η Αυτοδιοίκηση απορρίπτει το σύστημα της απλής αναλογικής
[NewPost]: Η Αυτοδιοίκηση απορρίπτει το σύστημα της απλής αναλογικής

[NewPost]: Η Αυτοδιοίκηση απορρίπτει το σύστημα της απλής αναλογικής

Με κοινό τους ψήφισμα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας τονίζουν ότι το κυοφορούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση δεν απαντά σε κρίσιμα ζητήματα όπως η αποκέντρωση και η προώθηση της Αυτοδιοίκητικής Διακυβέρνησης, αλλά περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Με το ψήφισμα οι δύο Ενώσεις υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τη βελτίωση του «Καλλικράτη»:

  • Δεν προωθεί καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
  • Περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, καθώς και στην αναιτιολόγητη συρρίκνωση της θητείας τους από τα πέντε, στα τέσσερα χρόνια.
  • Παραπέμπει γενικώς στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, συνδέοντας τις με το εγχείρημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και την δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας.
  • Δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης και προώθησης της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, όπως αυτά κατά κανόνα έχουν εκφραστεί ομόφωνα, σε συνέδρια των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων.

«Αναμένουμε από το υπουργείο Εσωτερικών να μας δώσει το σχέδιο νόμου και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, τουλάχιστον δύο μηνών πριν την κατάθεση του στη βουλή» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μετά τη λήξη του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ.

«Δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή μιας απλής αναλογικής που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWPOST

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!