Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
9 °C 4 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [NewMoney]: ΣΕΒ: Τα τρία μεγάλα προβλήματα που αφήνουν πίσω τους τα μνημόνια
[NewMoney]: ΣΕΒ: Τα τρία μεγάλα προβλήματα που αφήνουν πίσω τους τα μνημόνια

[NewMoney]: ΣΕΒ: Τα τρία μεγάλα προβλήματα που αφήνουν πίσω τους τα μνημόνια

Σε έναν πρώτο απολογισμό των μνημονίων προχωρά το τμήμα μακροοικονομικής ανάλυσης του ΣΕΒ επιχειρώντας να καταγράψει τις αγκυλώσεις της ελληνικής οικονομίας που δεν αντιμετωπίστηκαν, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν απ’ την αναποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στο επόμενο διάστημα όσον αφορά στη χάραξη και υλοποίηση μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Σύμφωνα με τη μελέτη, υπερφορολόγηση, ακριβή τραπεζική χρηματοδότηση και υψηλή διαρθρωτική ανεργία αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα «που κληροδότησαν τα μνημόνια».

Ακολουθεί η περίληψη της μελέτης:

«Καταρχάς, η Ελλάδα παραμένει δέσμια της εξυπηρέτησης ενός υψηλού δημοσίου χρέους, που, ακόμη κι αν αναδιαρθρωθεί επί τω ευνοϊκότερω ως προς την εξυπηρέτησή του, επιβάλλει την απαρέγκλιτη προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, σε μόνιμη βάση. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στους επιμέρους τομείς, η απόσταση που χωρίζει ακόμη την Ελλάδα από την Ε.Ε. των 28 σε πολλούς τομείς παραμένει μεγάλη.

Οι κακοί θεσμοί, η χαμηλή ποιότητα διακυβέρνησης και διοίκησης του κράτους και το μίγμα πολιτικής δεν ευνοούν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, τη μεγέθυνση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Η δομή του παραγωγικού προτύπου παρουσιάζει ανισορροπίες, με περιορισμένη παρουσία επιχειρήσεων στους κλάδους των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και χαμηλές επενδύσεις.

Το εργατικό δυναμικό κατά κανόνα απασχολείται στους τομείς των υπηρεσιών με σχετικά χαμηλές αποδοχές. Τα αποτελέσματα όλων των ανωτέρω είναι η οικονομία να είναι ακόμη εξαρτώμενη από την κατανάλωση και τις εισαγωγές χωρίς σημαντική βελτίωση στους τομείς αυτούς τα τελευταία 8 χρόνια.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWMONEY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!