Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
19 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [NewMoney]: ΕΤΕ: Οδικός χάρτης για αποδοτικές εξαγωγές από τις ΜμΕ
[NewMoney]: ΕΤΕ: Οδικός χάρτης για αποδοτικές εξαγωγές από τις ΜμΕ

[NewMoney]: ΕΤΕ: Οδικός χάρτης για αποδοτικές εξαγωγές από τις ΜμΕ

Σημαντικό κενό εξωστρέφειας σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) παρά το γεγονός ότι πάνω απ’ τις μισές κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Όπως καταγράφει κλαδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας σε δείγμα 600 επιχειρήσεων οι ελληνικές εξωστρεφείς ΜμΕ εξάγουν μόλις το 11% των πωλήσεών τους έναντι 18% του μ.ο. στην ΕΕ. Υπό αυτή την οπτική, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, είναι σημαντικό να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει η δυναμική στον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα για να επιτευχθεί μία σταδιακή σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα σημείωσε αξιοσημείωτη βελτίωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, όπως αποτυπώθηκε στην ισχυρή άνοδο του δείκτη εμπιστοσύνης των ΜμΕ κατά 14 μονάδες. Όπως σημειώνει η έκθεση, η βιομηχανία είναι ο κλάδος που ξεχωρίζει θετικά με κινητήρια δύναμη ανάπτυξης την εξωστρέφειά της. Ως εκ τούτου η νέα μελέτη που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής εστιάζει στην αποκρυπτογράφηση της δυναμικής των εξαγωγών αγαθών από τις ελληνικές ΜμΕ (τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και για την προοπτική της επόμενης πενταετίας).

Ξεκινώντας από το πιο συνειδητοποιημένο κομμάτι των εξαγωγέων (τους «στρατηγικούς εξαγωγείς»), οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι αποτελούν το 12% των ΜμΕ (καλύπτοντας το 21% των πωλήσεων του τομέα) και χαρακτηρίζονται από δύο στοιχεία: (i) έχουν διαχρονικά ως στρατηγική τους προτεραιότητα την κατάκτηση μεριδίων στις αγορές του εξωτερικού και (ii) κατάφεραν να αυξήσουν την εξωστρέφειά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης (με τις εξαγωγές να καλύπτουν πλέον το 34% των πωλήσεών τους από 19% το 2008).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWMONEY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!