Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [NewMoney]: Εκδόθηκε η εγκύκλιος για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων
[NewMoney]: Εκδόθηκε η εγκύκλιος για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

[NewMoney]: Εκδόθηκε η εγκύκλιος για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Το πρώτο βήμα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο επισφραγίζεται σήμερα με την υπογραφή της σχετικής εγκυκλίου από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι δανειστές είχαν θέσει απαράβατους όρους για την επαναφορά της επεκτασιμότητας ,δηλαδή της υποχρεωτικής εφαρμογής των όρων της κλαδικής σύμβασης για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Οι κλαδικές θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου. Αυτό σημαίνει ότι αν μια κλαδική συλλογική σύμβαση στον τομέα του εμπορίου προβλέπει αύξηση μισθών , θα πρέπει η συμφωνία να εφαρμοστεί υποχρεωτικά σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Όπως συμφωνήθηκε με τους θεσμούς ,η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα με τη βοήθεια του συστήματος “Έργάνη” ώστε να διαπιστώνεται το 51%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι η εξής:

-Η συλλογική σύμβαση θα υποβάλλεται στο Υπουργείο Εργασίας. Η υπουργός ενημερώνεται και υποβάλλει αίτημα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ( ΑΣΕ) να καλέσει την εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση που υπέγραψε την συλλογική σύμβαση εργασίας να καταθέσει στο Τμήμα Ειδικών Επιθεωρητών του ΣΕΠΕ το μητρώο των μελών της που δεσμεύονται από την συλλογική σύμβαση.

Με την κατάθεση του μητρώου μελών, Ειδικός Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου «ΕΡΓΑΝΗ» θα διαπιστώνει αφενός το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται από εργοδότες που δεσμεύονται από την υπογραφείσα συλλογική σύμβαση και αφετέρου το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWMONEY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!