Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
18 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [NewMoney]: Χάνονται €10 εκατ. κάθε χρόνο λόγω «πόθεν έσχες»
[NewMoney]: Χάνονται €10 εκατ. κάθε χρόνο λόγω «πόθεν έσχες»

[NewMoney]: Χάνονται €10 εκατ. κάθε χρόνο λόγω «πόθεν έσχες»

του Κωστή Πλάντζου

Σπατάλη χρόνου, χρημάτων και δυνάμεων για υποβολές δηλώσεων «πόθεν έσχες» διαπιστώνουν εμπλεκόμενοι παράγοντες των τραπεζών και της κρατικής μηχανής. Υπολογίζουν ότι χάνονται τουλάχιστον 120.000 εργατοώρες ή τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τυπικές διαδικασίες και κυρίως για τις βεβαιώσεις καταθέσεων που ζητούν οι υπόχρεοι από τις τράπεζες. Κόστος το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι ελεγκτικές αρχές συνεργάζονταν μεταξύ τους και με τις τράπεζες και αντλούσαν αυτόματα τα στοιχεία ελέγχου, αντί να υποβάλλονται 180.000 υπόχρεοι στην υποχρέωση υποβολής δηλώσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι και φέτος πάλι οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, επικαλούμενοι τον τεράστιο φόρτο εργασίας, ζητούν να δοθεί παράταση στη διορία που τυπικά λήγει σήμερα στις 21 Οκτωβρίου για να υποβάλουν -με το αντίστοιχο κόστος φυσικά- τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των πελατών τους.

Τυπολατρία αντί για ελέγχους

Ακόμα χειρότερα, μάχιμα στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού, με βάση την εμπειρία τους από το νέο ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, καταλογίζουν διαχρονικά αδυναμία και έλλειψη πολιτικής βούλησης στις κυβερνήσεις για πραγματικούς ελέγχους «πόθεν έσχες».

«Καλύπτουν την ατολμία τους να ελέγξουν τη διαφθορά, μεταθέτοντας την ευθύνη σε εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους να υποβάλουν εκείνοι “κατά δήλωσή τους” καταστάσεις περιουσιακής κατάστασης, που όμως κοστίζουν ακριβά στους υπόχρεους πολίτες αλλά και στην αγορά», λένε πολύπειροι ελεγκτές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWMONEY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!