Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [NewMoney]: Από… ανακύκλωση το «νέο χρήμα» στις τράπεζες μετά τα capital controls
[NewMoney]: Από… ανακύκλωση το «νέο χρήμα» στις τράπεζες μετά τα capital controls

[NewMoney]: Από… ανακύκλωση το «νέο χρήμα» στις τράπεζες μετά τα capital controls

Μόλις στα 20 δισ. ευρώ ανέρχονται οι νέες καταθέσεις στις τράπεζες, μετά τα capital controls, σημάδι ότι η εμπιστοσύνη δεν έχει επιστρέψει ακόμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το «νέο χρήμα» που δεν υπόκειται στους κεφαλαιακούς ελέγχους, καθώς εισέρρευσε στις τράπεζες μετά το καλοκαίρι του 2015, προέρχεται, κυρίως από ανακύκλωση χρημάτων, μετρητών κι εμβασμάτων από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η Καθημερινή, υπολογίζεται ότι περίπου 5 δισ. ευρώ αυτών των «ελεύθερων» καταθέσεων προέρχονται από εμβάσματα εξωτερικού (δηλαδή επιστροφή κεφαλαίου) ενώ τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ προέρχονται από ανακύκλωση μετρητών από τους πολίτες, δηλαδή από ανάληψη μετρητών, κατανάλωση και επανακατάθεση μέσω των επιχειρήσεων.

Η ανακύκλωση αυτή όμως δεν προσθέτει νέα κεφάλαια στις τράπεζες, για τις οποίες το μεγάλο «στοίχημα» είναι να πετύχουν πραγματικές εισροές νέων καταθέσεων.
Σημειώνεται ότι ο Αύγουστος αποτελεί τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα αύξηση των καταθέσεων ωστόσο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015 η αύξηση δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: NEWMONEY

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!