Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Σε τροχιά ο ευρωπαϊκός δορυφόρος «Χέοπας»: Ποια είναι η αποστολή του
[Η Ναυτεμπορική]: Σε τροχιά ο ευρωπαϊκός δορυφόρος «Χέοπας»: Ποια είναι η αποστολή του

[Η Ναυτεμπορική]: Σε τροχιά ο ευρωπαϊκός δορυφόρος «Χέοπας»: Ποια είναι η αποστολή του

Η αποστολή Cheops (Χέοπας) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) εκτοξεύτηκε επιτυχώς από το διαστημοδρόμιο του Κουρού στη Γαλλική Γουϊάνα στις 18 Δεκεμβρίου, με σκοπό τη μελέτη εξωπλανητών, σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα.

Η εν λόγω αποστολή (Characterising Exoplanet Satellite) αποτελεί συνεργασία μεταξύ του ΕΟΔ και της Ελβετίας, με σημαντική συνεισφορά από άλλες 10 χώρες- μέλη του ΕΟΔ. Η πρώτη αποστολή του ΕΟΔ για τη μελέτη εξωπλανητών θα διερευνήσει ήδη γνωστούς πλανήτες πέρα από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος, παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία για τη φύση αυτών των μακρινών κόσμων.

Η ύπαρξη εξωπλανητών αποτελούσε αντικείμενο εικασιών από επιστήμονες για πολλά χρόνια, μέχρι την ανακάλυψη του 51 Pegasi b, που ανακοινώθηκε το 1995. Οι Ντιντιέ Κελό και Μισέλ Μαγιόρ μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσικής του 2019 για την ανακάλυψη αυτή, η οποία σηματοδότησε μια νέα εποχή ερευνών στην αστρονομία.

Αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πάνω από 4.000 εξωπλανήτες γύρω από κοντινά και μακρινά άστρα. «Το Cheops θα πάει την επιστήμη εξωπλανητών σε ένα εντελώς νέο επίπεδο» είπε ο Γκίντερ Χάσινγκερ, διευθυντής Επιστημών τoυ ΕΟΔ.

«Μετά ανακάλυψη χιλιάδων πλανητών, η αναζήτηση τώρα μπορεί να στραφεί στον χαρακτηρισμό, τη διερεύνηση των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων πολλών εξωπλανητών, και το να μάθουμε από τι αποτελούνται και πώς σχηματίζονται. Το Cheops επίσης στρώνει τον δρόμο για τις μελλοντικές αποστολές εξωπλανητών, από το διεθνές τηλεσκόπιο James Webb μέχρι τους δορυφόρους Plato και Ariel του ΕΟΔ» πρόσθεσε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!