Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
34 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
29 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: «Τρέχουν» οι ΗΠΑ, ακολουθεί και η Ευρώπη
[Η Ναυτεμπορική]: «Τρέχουν» οι ΗΠΑ, ακολουθεί και η Ευρώπη

[Η Ναυτεμπορική]: «Τρέχουν» οι ΗΠΑ, ακολουθεί και η Ευρώπη

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Με οδηγό τα θετικά μηνύματα για την οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία, όπως και τις νέες μεγάλες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη καταρρίπτουν φέτος το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Χθες ο Dow Jones ανήλθε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, για 21η φορά από τις αρχές του έτους.

Κοντά σε νέο ζενίθ βρέθηκαν οι Nasdaq και S&P 500, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, μετά και τη νίκη Μακρόν, παρουσίασε την καλύτερη επίδοση του τελευταίου διμήνου. Και το ερώτημα τώρα είναι: μπορεί το ράλι να έχει συνέχεια ή πλησιάζει η ώρα της διόρθωσης; Μερίδα αναλυτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, από τις ανησυχίες για τη στροφή της κυβέρνησης Τραμπ στον προστατευτισμό έως την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στον Ευρώπη, δεν φοβίζουν τις αγορές.

Υπάρχει, όμως, κάτι που έχει αρχίσει να ανησυχεί ειδικούς και επενδυτές: οι πολύ υψηλές αποτιμήσεις, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο τεχνολογικός. Αυτές ξυπνούν μνήμες από τη φούσκα του dot.com (1999-2000), αν και όλοι συμφωνούν ότι οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές από ό,τι πριν από 17 χρόνια.

Οι αμερικανικοί δείκτες ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν το πρώτο εξάμηνο με μία επίδοση που λίγοι ανέμεναν, δεδομένων των συνεχών αναταράξεων στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά και της ασάφειας, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος των οικονομικών σχεδίων Τραμπ. Οι Dow Jones και S&P 500 έχουν ενισχυθεί περίπου 9% από τις αρχές του έτους, ενώ ο Nasdaq, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο «βάρος» οι εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας έχει κάνει άλμα σχεδόν 16%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!