Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Τουρκική οικονομία: Ζοφερές οι εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο και το σύνολο του 2019
[Η Ναυτεμπορική]: Τουρκική οικονομία: Ζοφερές οι εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο και το σύνολο του 2019

[Η Ναυτεμπορική]: Τουρκική οικονομία: Ζοφερές οι εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο και το σύνολο του 2019

Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε 2,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ υπολογίζεται ότι θα παραμείνει σε ύφεση για το σύνολο του 2019. Αυτό προκύπτει από τις εκτιμήσεις αναλυτών 19 οργανισμών, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η συνεχής υποτίμηση της λίρας, η επιβράδυνση της εσωτερικής ζήτησης και η επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών κρατούν σε κλοιό πιέσεων την οικονομία, που άλλοτε ήταν το ισχυρό χαρτί του Ταγίπ Ερντογάν. Τα σύννεφα στις σχέσεις της χώρας με ΗΠΑ και Ε.Ε. επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την κατάσταση.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την εφετινή επίδοση της τουρκικής οικονομίας εκτείνονται από συρρίκνωση 2,6% έως ανάπτυξη 2,3%. Η μέση εκτίμηση θέλει το τουρκικό ΑΕΠ στο σύνολο του έτους να υποχωρεί 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε 3% το τελευταίο τρίμηνο του 2018, στη χειρότερη επίδοσή της εδώ και μία δεκαετία, και εάν επιβεβαιωθούν οι υπολογισμοί για την πτώση του ΑΕΠ και τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, θα είναι και επισήμως σε ύφεση.

Η λίρα έχει χάσει το 38% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του περασμένου έτους, γεγονός που εκτίναξε τον πληθωρισμό έως και πάνω από το 25% τον περασμένο Οκτώβριο. Ο δείκτης εξακολουθεί να παραμένει κοντά στο 20%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!