Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Τουρκία: Μείωση επιτοκίων εν μέσω ανάκαμψης
[Η Ναυτεμπορική]: Τουρκία: Μείωση επιτοκίων εν μέσω ανάκαμψης

[Η Ναυτεμπορική]: Τουρκία: Μείωση επιτοκίων εν μέσω ανάκαμψης

Σε μείωση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, μειώνοντας το κόστος δανεισμού στο 11,25% από 12% και συνεχίζοντας προς την πορεία χαλάρωσης που έχει χαράξει από τον Ιούλιο, αλλά με πιο συντηρητικές κινήσεις, καθώς η τουρκική οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ελαφρά το 2020. Είναι η πέμπτη κατά σειρά μείωση του κόστους δανεισμού, οδηγώντας τα πραγματικά επιτόκια για καταθέσεις σε λίρα σε αρνητικό έδαφος, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός ανήλθε στο 11,84% τον Δεκέμβριο. Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μείωση κατά 50 μονάδες βάσης ενώ ορισμένοι δεν απέκλειαν μέχρι και 100 μονάδες βάσης.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού στο 8,2% έως τα τέλη του έτους, έχοντας αποκλιμακωθεί σημαντικά από το ρεκόρ πάνω από 25% στη κορύφωση της συναλλαγματικής κρίσης του 2018. «Η υφιστάμενη νομισματική πολιτική παραμένει συνεπής με τις προβλέψεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στις προσπάθειες στήριξης της λίρας και της οικονομίας, η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το επιτόκιο έως και το 24%, με το κόστος δανεισμού να παραμένει σε αυτά τα επιπεδα έως τον Ιούλιο του 2019. Στο δεύτερο ήμισυ του έτους προέβη σε επιθετικές κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, εν μέσω ενδείξεων ανάκαμψης της οικονομίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!