Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Την πολιτική αρνητικών επιτοκίων υπερασπίζεται η ΕΚΤ – Βλέπει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες
[Η Ναυτεμπορική]: Την πολιτική αρνητικών επιτοκίων υπερασπίζεται η ΕΚΤ – Βλέπει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες

[Η Ναυτεμπορική]: Την πολιτική αρνητικών επιτοκίων υπερασπίζεται η ΕΚΤ – Βλέπει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες

Της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων υπεραμύνεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαπιστώνοντας σε ανάλυσή της ότι τα αρνητικά επιτόκια έχουν θετικό αντίκτυπο στον τραπεζικό δανεισμό, γεγονός που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο το σενάριο για την υιοθέτηση ενός συστήματος κλιμακούμενων επιτοκίων και κόντρα στους ισχυρισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για αρνητικές επιπτώσεις. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειασθούν πρόσθετα «μαξιλάρια» κεφαλαίων, ώστε να μετριάσουν τον κίνδυνο ενός νέου, απροσδόκητου σοκ, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει να χάνει την αναπτυξιακή της δυναμική.

«Το momentum βραδύτερης ανάπτυξης που παρατηρούμε εντείνει τους κινδύνους… με άλλα λόγια τον κίνδυνο ενός νέου σοκ που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ίδια την οικονομία», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος, σε συνέδριο στο Λονδίνο. «Γι’ αυτό το λόγο, οι τράπεζες ίσως να χρειασθούν περισσότερα κεφάλαια, ειδικά στις τράπεζες από πιο ευάλωτες χώρες, εκεί όπου δεν έχει εκτιμηθεί σωστά το πιστωτικό ρίσκο ή εκεί όπου διαπιστώνονται υψηλά επίπεδα χρέους», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε στα τέλη του 2018 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 2,6 τρισ. ευρώ και προς το παρόν έχει «παγώσει» μια απόφαση αύξησης επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κάτω του στόχου 2% και η Ευρωζώνη κατεβάζει ταχύτητα. Παράλληλα, έχει προαναγγείλει νέο γύρο φθηνής χρηματοδήτησης προς τις τράπεζες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!