Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
17 °C 0 kmh
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Ο θηλασμός προστατεύει από την εμφάνιση Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων
[Η Ναυτεμπορική]: Ο θηλασμός προστατεύει από την εμφάνιση Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων

[Η Ναυτεμπορική]: Ο θηλασμός προστατεύει από την εμφάνιση Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων

Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέλυσαν τη σχέση του θηλασμού με τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα (ΙΦΝΕ) και συγκεκριμένα με τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, καθώς παρατήρησαν ότι όλες οι παλαιότερες μελέτες είχαν ορισμένους περιορισμούς, όπως μη καταγραφή της διάρκειας του θηλασμού και μη αξιολόγηση του κινδύνου λόγω γεωγραφίας ή εθνικότητας.

Όπως επεσήμανε η ερευνητική ομάδα, η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης ανασκόπησης στο επιστημονικό έντυπο «Alimentary Pharmacology and Therapeutics», ο θηλασμός δεν παρέχει στα βρέφη μόνο τα απαραίτητα για την ανάπτυξή τους διατροφικά στοιχεία, ούτε προστατεύει τα νεογέννητα μόνο από τις λοιμώξεις, αλλά τα προστατεύει και από την πιθανή εμφάνιση Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων στην ενήλικη ζωή τους.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε 35 μελέτες οι οποίες, είχαν διεξαχθεί κατά τα έτη 1961 έως 2016 σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία.

Στις μελέτες αυτές συμμετείχαν ενήλικες και παιδιά, ενώ τα στοιχεία για τη διάρκεια του θηλασμού προήλθαν από συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Ανέλυσαν στοιχεία από 7.536 ασθενείς με νόσο του Crohn και 7.353 με ελκώδη κολίτιδα, ενώ την ομάδα ελέγχου αποτέλεσαν 330.222 άτομα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι στις μελέτες αυτές υπήρχε ανομοιογένεια των συμμετεχόντων καθώς και ορισμένοι άλλοι περιορισμοί, όπως η αδυναμία αξιολόγησης της επίδρασης του χρόνου απογαλακτισμού στον κίνδυνο εμφάνισης ΙΦΝΕ. Παρόλα αυτά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που θήλασαν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων στην ενήλικη ζωή τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!