Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Σε «θανατική καταδίκη» οι πάγοι της Γροιλανδίας;
[Η Ναυτεμπορική]: Σε «θανατική καταδίκη» οι πάγοι της Γροιλανδίας;

[Η Ναυτεμπορική]: Σε «θανατική καταδίκη» οι πάγοι της Γροιλανδίας;

Το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας είναι επτά φορές μεγαλύτερο από την έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου και σε κάποια σημεία του έχει πάχος 2- 3 χιλιομέτρων. Εάν έλιωνε θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα των υδάτων παγκοσμίως έως και 7 μέτρα.

Το να χαθεί πλήρως βεβαίως είναι προς το παρόν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κανείς δεν περιμένει να συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχεί εντόνως ο ρυθμός που παρουσιάζει το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή, που πρόσφατα τράβηξε την προσοχή του Ντόναλντ Τραμπ και πυροδότησε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Δανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βεβαίως δεν πρότεινε να την αγοράσει από ενδιαφέρον για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη σπουδαιότητά τους για ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά βλέποντας τους λιωμένους πάγους ως ευκαιρία διάνοιξης νέων θαλάσσιων οδών.

Η Γροιλανδία μόνο φέτος έχασε αρκετό πάγο, ώστε να αυξηθεί η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από ένα χιλιοστό. Οι ερευνητές δηλώνουν έκπληκτοι από την επιτάχυνση της τήξης και ανησυχούν για το μέλλον των παράκτιων πόλεων ανά τον κόσμο.

Ένας παγετώνας στη νότια Γροιλανδία έχει αραιωθεί έως και 100 μέτρα από το 2004. Ακόμη και μια μικρή αύξηση του ποσοστού τήξης τις ερχόμενες δεκαετίες θα μπορούσε να απειλήσει εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σε περιοχές χαμηλού υψόμετρου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!