Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 4 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
8 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Τι θα κρίνει η προανακριτική για τη Novartis
[Η Ναυτεμπορική]: Τι θα κρίνει η προανακριτική για τη Novartis

[Η Ναυτεμπορική]: Τι θα κρίνει η προανακριτική για τη Novartis

Το ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων που αποδίδονται στα δέκα πολιτικά πρόσωπα θα απασχολήσει τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, την ώρα που η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς συνεχίζει με γρήγορους ρυθμούς την έρευνα για τον εντοπισμό πολιτικού χρήματος, στοχεύοντας να ενισχύσει τα στοιχεία της δικογραφίας.

Ειδικότερα, αν η προανακριτική επιτροπή κρίνει ότι τα αδικήματα εντάσσονται στο πλαίσιο των καθηκόντων που είχαν τα πολιτικά πρόσωπα, τότε θα ενεργοποιηθούν οι καταληκτικές προθεσμίες και θα θεωρηθούν παραγεγραμμένα. Αν, αντιθέτως, κριθεί ότι τα αδικήματα δεν εντάσσονται στα υπουργικά καθήκοντα, τότε η Βουλή υποχρεούται να επιστρέψει τον φάκελο στον Άρειο Πάγο, προκειμένου τα δέκα πρόσωπα να ελεγχθούν από την τακτική δικαιοσύνη.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, που φέρονται να αντιμετωπίζουν προς το παρόν τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, έχουν ήδη υποκύψει στην αποσβεστική προθεσμία και θεωρούνται παραγεγραμμένα, καθώς έχει παρέλθει η δεύτερη τακτική σύνοδος της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεσή τους.

Όπως εξηγεί ο ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σύμφωνα με το Σύνταγμα,

Tι ισχύει για το «ξέπλυμα» χρήματος

Το έτερο ερώτημα είναι αν, στην περίπτωση που οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς εντοπίσουν πολιτικό χρήμα, θα αποδοθούν ευθύνες ή το αδίκημα έχει παραγραφεί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!