Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Τετράδια σχεδίων του Δ. Περδικίδη εκτίθενται για πρώτη φορά
[Η Ναυτεμπορική]: Τετράδια σχεδίων του Δ. Περδικίδη εκτίθενται για πρώτη φορά

[Η Ναυτεμπορική]: Τετράδια σχεδίων του Δ. Περδικίδη εκτίθενται για πρώτη φορά

Τα τετράδια σχεδίων ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες της διασποράς, του Δημήτρη Περδικίδη (1922 – 1989), παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, μέσα από την έκθεση που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4), και θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουνίου.

«Ένας κόσμος από μόνα τους», τα συγκεκριμένα τετράδια «ανοίγουν» και μας «ταξιδεύουν» στη δημιουργική πορεία του Δημήτρη Περδικίδη από το 1959 έως το 1967, στην οποία έκανε αφαιρετικό έργο με μια δική του πρωτοτυπία και ταυτότητα, ενώ, παράλληλα, ξεδιπλώνεται ένα πλέγμα εκφραστικών τρόπων που προαναγγέλλει τις μετέπειτα πρωτοποριακές εξελίξεις του στην τέχνη.

Με αφορμή την παρούσα έκθεση, εκδόθηκε κατάλογος από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με κείμενο του ιστορικού τέχνης Miguel Fernandez Belmonte, τον οποίο θα παρουσιάσει, τη βραδιά των εγκαινίων, ο ιστορικός τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Μάνος Στεφανίδης.

«Στα έργα του, υπάρχει πάντοτε ένας ζωτικός παλμός»

Σύμφωνα με τον Miguel Fernandez Belmonte: «Η δεκαετία του ’60 είχε μια ιδιαίτερη εκθεσιακή δραστηριότητα για τον καλλιτέχνη. Στα σχέδιά του αυτής της περιόδου, συναντάμε μια εκκρεμή ένταση ανάμεσα στην αφαίρεση και την παραστατική τέχνη, που γίνονται αντιληπτές όχι σαν δύο περιοχές διαφοροποιημένες με ευκρίνεια, αλλά ως εκφράσεις της ίδιας πολύπλοκης και δυναμικής πραγματικότητας και παρόμοιων ερωτημάτων.

Ο καλλιτέχνης δεν έφτασε ποτέ σε μία αυστηρή γεωμετρική αφαίρεση, και, στα έργα του, αντί μιας μαθηματικής ψυχρότητας, υπάρχει πάντοτε ένας ζωτικός παλμός.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!