Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
10 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 13 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Τέλος Α’ Παγκοσμίου Πολέμου: Ένας αμερικανικός αιώνας
[Η Ναυτεμπορική]: Τέλος Α’ Παγκοσμίου Πολέμου: Ένας αμερικανικός αιώνας

[Η Ναυτεμπορική]: Τέλος Α’ Παγκοσμίου Πολέμου: Ένας αμερικανικός αιώνας

Η επικράτηση των «διεθνιστών» στις ΗΠΑ πριν από 100 χρόνια έβαλε τα θεμέλια για την παγκόσμια κυριαρχία της Αμερικής, κρίνοντας παράλληλα τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δόγμα αναθεωρείται από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Ιανουάριο του 1918, σχεδόν δέκα μήνες πριν από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον εμφανίστηκε στο Κογκρέσο, επιχειρώντας να παρουσιάσει τις ιδέες του για μία μεταπολεμική τάξη πραγμάτων. Τα «14 σημεία» του Γουίλσον, όπως έμειναν στην Ιστορία, περιελάμβαναν μεταξύ άλλων το τέλος της «μυστικής διπλωματίας», το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών, την καθιέρωση του ελεύθερου εμπορίου και την ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών. Αυτό ήταν το περίγραμμα μίας σαφώς φιλελεύθερης διεθνούς τάξης πραγμάτων, την οποία οι ΗΠΑ διαφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού μετά το τέλος του πολέμου.

Αποτελεί ίσως ειρωνεία της Ιστορίας ότι, μετά από 100 χρόνια, ένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρεί να αποδομήσει αυτό το δόγμα των ΗΠΑ ή τουλάχιστον να το θέσει υπό αμφισβήτηση τόσο έντονα, όσο κανείς από τους προκατόχους τους. Ασφαλώς υπήρχαν πάντοτε θιασώτες του απομονωτισμού στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ακόμη και ο Ουίλσον αποδοκιμάστηκε πολιτικά στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Όμως η αποδοκιμασία των «14 σημείων» προήλθε από την πλειοψηφία των απομονωτιστών στο Κογκρέσο και όχι από τον ίδιο τον Λευκό Οίκο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!