Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Stop της Ε.Ε. σε 10 πλαστικά είδη μίας χρήσης
[Η Ναυτεμπορική]: Stop της Ε.Ε. σε 10 πλαστικά είδη μίας χρήσης

[Η Ναυτεμπορική]: Stop της Ε.Ε. σε 10 πλαστικά είδη μίας χρήσης

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Την απαγόρευση της χρησιμοποίησης 10 πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, για τα οποία υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, προβλέπει η νέα οδηγία που υιοθέτησε χθες οριστικά το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. Τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης κατασκευάζονται πλήρως ή εν μέρει από πλαστικές ύλες και συνήθως προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μία μόνο φορά ή για περιορισμένο χρονικό διάστημα προτού πεταχτούν στα σκουπίδια. Ένας από τους κύριους σκοπούς της οδηγίας είναι να μειωθεί η ποσότητα των πλαστικών αποβλήτων που δημιουργούμε, από τα οποία ένα σημαντικό μέρος καταλήγει στις θάλασσες.

Ειδικότερα η υιοθέτηση της νέας οδηγίας, που χαιρετίστηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει μεταξύ άλλων και τα εξής:

* Απαγόρευση από το 2021 επιλεγμένων προϊόντων μίας χρήσης από πλαστικό, για τα οποία υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα στην αγορά. Πρόκειται για: μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες, καλαμάκια στήριξης μπαλονιών από πλαστικό, περιέκτες τροφίμων και ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και όλα τα προϊόντα από οξοδιασπώμενα πλαστικά.

* Μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης δοχείων τροφίμων και κυπέλλων ποτών από πλαστικό και συγκεκριμένη σήμανση και επισήμανση ορισμένων προϊόντων.

* Προγράμματα διευρυμένης ευθύνης των κατασκευαστών όσον αφορά το κόστος για την περισυλλογή των απορριμμάτων, τα οποία εφαρμόζονται σε προϊόντα όπως τα φίλτρα καπνού και τα αλιευτικά εργαλεία.

* Στόχος ξεχωριστής περισυλλογής πλαστικών φιαλών της τάξης του 90% έως το 2029 (77% έως το 2025) και θέσπιση απαιτήσεων σχεδιασμού για τη σύνδεση των πωμάτων με τις φιάλες, καθώς και στόχος ενσωμάτωσης 25% ανακυκλωμένου πλαστικού σε φιάλες PET από το 2025 και 30% για όλες τις πλαστικές φιάλες από το 2030.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!