Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Στο τραπέζι του EWG η «στρατηγική ανάπτυξης»
[Η Ναυτεμπορική]: Στο τραπέζι του EWG η «στρατηγική ανάπτυξης»

[Η Ναυτεμπορική]: Στο τραπέζι του EWG η «στρατηγική ανάπτυξης»

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αλλά και οι συζητήσεις για το χρέος, ενώ στις Βρυξέλλες εμφανίζονται αισιόδοξοι για μια προκαταρκτική συμφωνία και με το ΔΝΤ, στη διάρκεια του άτυπου Εurogroup, στις 27 Απριλίου στη Σόφια.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, στην αυριανή συνεδρίαση του EWG και ειδικότερα στη διάρκεια του δείπνου, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει προφορικά στους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης τις βασικές παραμέτρους της στρατηγικής για την ανάπτυξη μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Δηλαδή τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα τη μεταμνημονιακή περίοδο, ενώ ένα προσχέδιο έχει σταλεί στους θεσμούς.

Όπως επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπάρχει διαρκής επικοινωνία των θεσμών με την κυβέρνηση σε σχέση με το περιεχόμενο της στρατηγικής, ενώ θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα του Eurogroup, της Σόφιας. Από την τοποθέτηση αυτή είναι προφανές ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη διαμορφώνεται από την κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς.

Σε σχέση με την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου για έναν τελικό απολογισμό. Στις Βρυξέλλες επιχειρούν να εμφανιστούν καθησυχαστικοί σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν υπάρχουν αρκετά δύσκολα θέματα, όπως αυτά της ενέργειας (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ) και των ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Στο πλαίσιο αυτό παραμένει, όπως τονίζουν, ο στόχος στον οποίο έχει αναφερθεί και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί για ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο Εurogroup στις 24 Μαΐου και επίτευξης συνολικής συμφωνίας (χρέος, έξοδος από το πρόγραμμα, μεταμνημονιακή επιτήρηση) στην ακριβώς επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!