Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
8 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
6 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Στο «μικροσκόπιο» τα περιθώρια για τις συντάξεις
[Η Ναυτεμπορική]: Στο «μικροσκόπιο» τα περιθώρια για τις συντάξεις

[Η Ναυτεμπορική]: Στο «μικροσκόπιο» τα περιθώρια για τις συντάξεις

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο (δεξιά) και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί (κέντρο) ακούν με προσοχή αλλά και σκεπτικισμό το αφήγημα της κυβέρνησης από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (αριστερά)

Των Νίκου Μπέλλου και Θάνου Τσίρου

H εξέταση των δημοσιονομικών περιθωρίων που θα έχει η Ελλάδα εάν δεν περικόψει τις συντάξεις συνεχίζεται, ενώ σαφέστερη εικόνα για τις περαιτέρω εξελίξεις αναμένεται να προκύψει και από τις μεθαυριανές προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών των κρατών-μελών που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup, το ελληνικό αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων μπορεί να μην ήταν στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο όσο πλησιάζει ο καιρός για τη λήψη της απόφασης, τόσο εντείνονται και οι διεργασίες σε επίπεδο θεσμών, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απάντησε ότι η Κομισιόν αξιολογεί στην παρούσα φάση τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση να πείσει τους εταίρους στην Ευρωζώνη να υποστηρίξουν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2019 (εννοεί προφανώς τα αντίμετρα). Αυτό που θέλουν να διασφαλίσουν οι εταίροι πριν αποφασίσουν οτιδήποτε, είναι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Για την Ελλάδα η πρώτη σημαντική ημερομηνία είναι η 8η Νοεμβρίου, κατά την οποία η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και των οικονομιών των κρατών-μελών φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί οι Βρυξέλλες θα δώσουν πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019, από την οποία θα φανεί κατά πόσο αυτή είναι σύμφωνη με τη βασική υπόθεση εργασίας της κυβέρνησης στην κατάρτιση του προϋπολογισμού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!