Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Γ. Σταθάκης: Οι υδρογονάνθρακες ενισχύουν την ελληνική παρουσία στην Αν. Μεσόγειο
[Η Ναυτεμπορική]: Γ. Σταθάκης: Οι υδρογονάνθρακες ενισχύουν την ελληνική παρουσία στην Αν. Μεσόγειο

[Η Ναυτεμπορική]: Γ. Σταθάκης: Οι υδρογονάνθρακες ενισχύουν την ελληνική παρουσία στην Αν. Μεσόγειο

Για «μεγάλη ημέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργος Σταθάκης, κατά τη σημερινή υπογραφή των συμβάσεων για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ. χλμ δυτικά και 19.868,37 τετρ. χλμ νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.

Όπως είπε, με την υπογραφή των συμβάσεων «έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος όσον αφορά στην έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ίσως με την πιο σημαντική από όλες τις συμβάσεις, αυτή που υπογράφουμε σήμερα».

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «όλοι αναγνωρίζουμε ότι η σημερινή υπογραφή ενισχύει την παρουσία της Ελλλαδας στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς μετά τα ευρήματα σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο έχει ήδη διαμορφωθεί, μαζί με την Ελλάδα, ένας ισχυρός πόλος. Συμμετέχουμε ισότιμα μαζί με άλλες χώρες, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ιταλία, προκειμένου να υπάρχει ένα μόνιμο πεδίο συνεργασίας ανταλλαγής απόψεων και κοινών πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από τη σημερινή συμφωνία, επισημαίνοντας ότι είναι πολλά για την Ελλάδα γενικά, αλλά και την Κρήτη ειδικότερα. Όπως υπογράμμισε, «ένα μέρος των χρημάτων του ελληνικού Δημοσίου θα κατανέμονται απευθείας στην Περιφέρεια Κρήτης, κι αυτό είναι καλό για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ήδη ιδρύθηκε στην Κρήτη το Ινστιτούτο Ερευνας Υδρογονανθράκων και η ανάπτυξη αυτή είναι ακόμα απολύτως σύμβάτή με το ελληνικό σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια που έχει η χώρα για το 2030 και προβλέπει διπλασιασμό των ΑΠΕ που έχουμε σήμερα στη χώρα από 29% σε σχεδόν 60% της ενέργειας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!