Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Στα… σκουπίδια 143 δισ. ευρώ
[Η Ναυτεμπορική]: Στα… σκουπίδια 143 δισ. ευρώ

[Η Ναυτεμπορική]: Στα… σκουπίδια 143 δισ. ευρώ

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Σχεδόν 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ετήσια βάση, με το κόστος της σπατάλης να αγγίζει τα 143 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι «επιδόσεις» αυτές σηματοδοτούν ότι το 20% όλων των τροφίμων που παράγονται στην Ε.Ε. δεν καταναλώνονται ποτέ, ενώ τα τρόφιμα σπαταλούνται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού: από τις φάρμες έως την επεξεργασία και από τα καταστήματα έως τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το 15%-33% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές δεν ερμηνεύουν σωστά την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα. Με βάση τη σχετική έρευνα Ευρωβαρόμετρο, το 58% των καταναλωτών στην Ε.Ε., έναντι 71% στην Ελλάδα, δηλώνει ότι πάντα κοιτά την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα («ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από») όταν ψωνίζει ή όταν προετοιμάζει τα γεύματα.

Ωστόσο, λιγότερο από ένας στους δύο καταναλωτές κατανοεί το νόημα της ετικέτας. Επίσης, το 50% των Ελλήνων εάν έβρισκε ένα πακέτο μακαρόνια χωρίς ημερομηνία «ανάλωσης κατά προτίμηση» στην ετικέτα θα το πετούσε, σε σχέση με ένα 32% που θα το κατανάλωνε εάν δεν ήταν κατεστραμμένη η συσκευασία.

Ενώ το 60% των Ελλήνων θα πετούσε ένα τρόφιμο εάν διαπιστώσει ότι έχει παρέλθει η προτεινόμενη ημερομηνία ανάλωσής του μετά το άνοιγμα. Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι το 31%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!