Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: «Στα σκαριά» η πρόωρη μερική εξόφληση του δανείου προς ΔΝΤ
[Η Ναυτεμπορική]: «Στα σκαριά» η πρόωρη μερική εξόφληση του δανείου προς ΔΝΤ

[Η Ναυτεμπορική]: «Στα σκαριά» η πρόωρη μερική εξόφληση του δανείου προς ΔΝΤ

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Στην επίσημη υποβολή του αιτήματος για την πρόωρη μερική αποπληρωμή του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε να δοθεί συνέχεια στις «καλές ειδήσεις» μετά και την πλήρη άρση των capital controls. Το θέμα είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, καθώς απαιτείται η έγκριση του συγκεκριμένου οργάνου προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Η δε συνεχιζόμενη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων -και χθες καταγράφηκε νέο ιστορικό χαμηλό, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 5,5%, στο 1,728%- έχει ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση περί πιθανής νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές των ομολόγων. Τα θετικά και τα αρνητικά σταθμίζονται από τους αρμόδιους προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Στην κυβέρνηση αλλά και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θέλουν οι εγκρίσεις να δοθούν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο ώστε το ποσό να καταβληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Απαιτούνται περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αντληθούν από το μαξιλάρι ασφαλείας.

Στο τραπέζι υπάρχει τώρα και το σενάριο να οργανωθεί μια ακόμη έξοδος στην αγορά με ένα νέο ομόλογο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα μέρος του απαιτούμενου ποσού, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός για το αν θα πρέπει να καταφύγει και πάλι στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ μέσα στο έτος προκειμένου να μη σταλεί λάθος μήνυμα στις αγορές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!