Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Σκωτία: Αποφασισμένη η Στέρτζον στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία
[Η Ναυτεμπορική]: Σκωτία: Αποφασισμένη η Στέρτζον στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

[Η Ναυτεμπορική]: Σκωτία: Αποφασισμένη η Στέρτζον στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

«Όλες τις λογικές επιλογές», εφόσον ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιχειρήσει να τη σταματήσει από το να διενεργήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τη Σκωτία, θα εξετάζει η επικεφαλής της κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζον.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον, το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κατά του Brexit, κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Η ίδια η Στέρτζον ερμηνεύει το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ως στήριξη στην προσπάθειά της να διενεργηθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα.

Δημοψήφισμα χωρίς τη συναίνεση της βρετανικής κυβέρνησης δεν μπορεί να διενεργηθεί. Η Στέρτζον δήλωσε ότι θα στείλει σήμερα επιστολή στον Τζόνσον ζητώντας του να αρχίσουν διαπραγματεύσεις προκειμένου να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο.

Αν και δεν διευκρίνισε ποιες ακριβώς είναι οι επιλογές που θα εξετάσει, η Στέρτζον άφησε να εννοηθεί ότι δεν οραματίζεται ένα δημοψήφισμα κατά το πρότυπο της Καταλονίας, χωρίς τη συναίνεση ή την αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης.

«Σύμφωνα με τις αξίες μας, αναγνωρίζουμε ότι ένα δημοψήφισμα πρέπει να είναι νόμιμο και πρέπει να είναι αποδεκτό ως έγκυρο εδώ στη Σκωτία και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα», τόνισε.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν με ποσοστό 55% έναντι 45% την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!