Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
0 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
0 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Σκληρότερα «stress tests» ετοιμάζει η ΕΚΤ
[Η Ναυτεμπορική]: Σκληρότερα «stress tests» ετοιμάζει η ΕΚΤ

[Η Ναυτεμπορική]: Σκληρότερα «stress tests» ετοιμάζει η ΕΚΤ

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Πρόσθετους δείκτες θα εκπονήσει η ΕΚΤ για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι δείκτες αυτοί θα εκφράζουν πρόσθετες απαιτήσεις ρευστότητας στο πλαίσιο της νέας άσκησης που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ικανότητα ανταπόκρισης των τραπεζών της Ευρωζώνης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σε νέο τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις τράπεζες θα προχωρήσει η ΕΚΤ και βέβαια λόγω των γνωστών προβλημάτων της με τις ελληνικές τράπεζες, οι τελευταίες βρίσκονται για άλλη μια φορά στο «μάτι του κυκλώνα».

Κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες οι ρυθμιστικές αρχές του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας της ΕΚΤ (ESM) θα προσομοιώσουν σε περίπου 100 τράπεζες «δυσμενείς και ακραίες υποθετικές κρίσεις», όπως η απότομη και μαζική ανάληψη καταθέσεων.

Η δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας μπορούν να τροφοδοτήσουν υποθέσεις για το πόσα κεφάλαια κάθε τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κατέχει, είναι μια απάντηση στις κρίσεις που έπληξαν την ισπανική τράπεζα Banco Popular και άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το «ακραίο σοκ» της δοκιμής, μια τράπεζα πλήττεται από κατάρρευση των καταθέσεων, από το πάγωμα της χρηματοδότησης στη χονδρική, από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας κατά τρεις βαθμίδες και από την απόσυρση των πιστωτικών γραμμών, όλα μέσα σε έξι μήνες.

Η δοκιμή βασίζεται στην εμπειρία της ΕΚΤ από το 2014, που δείχνει ότι οι τράπεζες δυσκολεύονται να μειώσουν αρκετά γρήγορα τα δάνεια, όταν αντιμετωπίζουν κρίση στα ρευστά τους διαθέσιμα, που συνήθως διαρκεί τέσσερις έως πέντε μήνες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!