Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Συμμόρφωση με τον νέο κανονισμό διαχείρισης προσωπικών δεδομένων
[Η Ναυτεμπορική]: Συμμόρφωση με τον νέο κανονισμό διαχείρισης προσωπικών δεδομένων

[Η Ναυτεμπορική]: Συμμόρφωση με τον νέο κανονισμό διαχείρισης προσωπικών δεδομένων

Του Γιώργου Χλωμούδη*

Στις 26 Αυγούστου τέθηκε σε ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο νέος νόμος για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και λίγο αργότερα, στις 29 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για να αποτελέσει πλέον και εθνικό νόμο (Ν.4624/19).

Ως γενικό σχόλιο, θα ήθελα να σημειώσω ότι ο νέος νόμος δεν ακολουθεί τη ροή του Κανονισμού 679/2016 (ΓΚΠΔ, GDPR) και διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία.

Η ψήφιση του νέου νόμου ουσιαστικά «δίνει πράσινο φως» στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), ούτως ώστε να προβεί σε ελέγχους πλέον πιο οργανωμένα και συστηματικά.

Στο πλαίσιο αυτό, διά του παρόντος, θα ήθελα να αναφερθώ εν συντομία, στα κρίσιμα σημεία του νέου νόμου αλλά και στις εξειδικευμένες υπηρεσίες συμμόρφωσης που φαίνεται να έχει απόλυτη ανάγκη πλέον η ελληνική αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του νέου εθνικού νόμου προστασίας προσωπικών δεδομένων:

* Ρυθμίζονται ειδικές περιπτώσεις επεξεργασίας, όπως η επεξεργασία των δεδομένων στο πλαίσιο της απασχόλησης ή για σκοπούς επιστημονικής ή ιστορικής έρευνας ή συλλογής και τήρησης στατιστικών στοιχείων ή αρχειοθέτησης προς το δημόσιο συμφέρον.

* Ορίζεται ότι προϋπόθεση για τη νόμιμη επεξεργασία δεδομένων ανηλίκου, κατά την προσφορά υπηρεσιών της κοινωνίας των πληροφοριών απευθείας σε αυτόν, είναι ο ανήλικος να έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του και να παρέχει τη συγκατάθεσή του, ενώ για την ηλικία κάτω των 15 ετών απαιτείται η συγκατάθεση των νομίμων αντιπροσώπων του ανηλίκου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!