Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Σημαντικός ο ρόλος της κιρσοκήλης στην υπογονιμότητα
[Η Ναυτεμπορική]: Σημαντικός ο ρόλος της κιρσοκήλης στην υπογονιμότητα

[Η Ναυτεμπορική]: Σημαντικός ο ρόλος της κιρσοκήλης στην υπογονιμότητα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Το σημαντικό ρόλο της κιρσοκήλης στην υπογονιμότητα των ζευγαριών μάς αναλύει ο αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας του ΕΚΠΑ, Δρ. Αθανάσιος Δελλής, καθώς το πρόβλημα της υπογονιμότητας αφορά ένα στα έξι ζευγάρια στην εποχή μας που θέλουν να αποκτήσουν παιδί και δυστυχώς δεν μπορούν.

Η κιρσοκήλη είναι η διάταση των φλεβών που περιβάλλουν τον σπερματικό τόνο που κρέμεται ο όρχις μέσα στο όσχεο όπως εξηγεί ο Δρ. Δελλής.

Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η αποκατάσταση της κιρσοκήλης οδηγεί σε βελτίωση των παραμέτρων του σπερμοδιαγράμματος (αριθμός, ταχεία και μέτρια κινητικότητα, μορφολογία των σπερματοζωαρίων), με διφορούμενα όμως αποτελέσματα όσον αφορά στον τελικό στόχο της επίτευξης εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, το ερώτημα που παραμένει είναι, αν στο υπογόνιμο ζευγάρι, πρέπει ο άνδρας με κιρσοκήλη να χειρουργείται και αν η χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης αυξάνει την πιθανότητα φυσιολογικής ή υποβοηθούμενης εγκυμοσύνης;

Η εμπειρία των ελλήνων επιστημόνων όπως λέει, αφορά τα ευρήματα έρευνας από σχεδόν 170 άνδρες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης και προοπτικά παρακολουθήθηκαν μετά το χειρουργείο.

Η περαιτέρω παρακολούθηση αυτών έδειξε ότι η χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης βοήθησε τελικά στην επίτευξη μίας εγκυμοσύνης στις γυναίκες.

Στη μελέτη οι ειδικοί απέκλεισαν άντρες με συνυπάρχουσα άλλη αιτία υπογονιμότητας (π.χ. χρωμοσωμικές ανωμαλίες, αποφρακτικού τύπου αζωοσπερμία), ηλικία άνω των 40 ετών ή άνδρες με κιρσοκήλη και φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα και συμπεριέλαβαν μόνο ενήλικες άνδρες ηλικίας έως 40 ετών με κιρσοκήλη και παθολογικό σπερμοδιάγραμμα, με συζύγους/σεξουαλικούς συντρόφους χωρίς γνωστά προβλήματα γονιμότητας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!