Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ροχανί: Η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
[Η Ναυτεμπορική]: Ροχανί: Η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

[Η Ναυτεμπορική]: Ροχανί: Η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Το Ιράν θα συνεχίσει να παίρνει αποστάσεις από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αν η Ευρώπη δεν τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις, προειδοποίησε ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες, Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα η ιρανική προεδρία.

Ήταν η πρώτη συνομιλία μεταξύ των δυο ηγετών μετά τη συνάντηση στις 25 Αυγούστου του προέδρου Μακρόν και του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη γαλλική πόλη Μπιαρίτς.

Τον Μάιο του 2018, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία που υπογράφηκε στη Βιένη, τον Ιούλιο του 2015, στόχος της οποίας είναι εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και επέβαλαν εκ νέου βαριές κυρώσεις που στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία.

Η Τεχεράνη απάντησε παύοντας σταδιακά να εφαρμόζει ορισμένες δεσμεύσεις της συμφωνίας και έκτοτε προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να αψηφήσουν τις αμερικανικές κυρώσεις, κυρίως για τις εξαγωγές του πετρελαίου της.

«Αν η Ευρώπη είναι ανίκανη να συγκεκριμενοποιήσει τις δεσμεύσεις της, το Ιράν θα κάνει ένα τρίτο βήμα για να περιορίσει τις δεσμεύσεις του στη συμφωνία JCPOA» (η πυρηνική συμφωνία του 2015), δήλωσε ο Ροχανί στον Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!