Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
14 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ψαλιδισμένες οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών
[Η Ναυτεμπορική]: Ψαλιδισμένες οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών

[Η Ναυτεμπορική]: Ψαλιδισμένες οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών

Αλλαγή πλεύσης στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών τόσο σε επίπεδο έκτασης όσο και σε αυτό των νέων ποικιλιών με μετασυλλεκτική διάρκεια συστήνει ο ειδικός σύμβουλος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS Γιώργος Πολυχρονάκης, προκειμένου τα εγχώρια προϊόντα να διατηρήσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές.

Αναλυτικότερα, με αφορμή την ανάλυση από τον Σύνδεσμο της πορείας των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών στο φετινό εννεάμηνο και στην εμπορική περίοδο 2016/17 που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, ο κ. Πολυχρονάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η αλλαγή πλεύσης στις καλλιέργειες θα πρέπει να προβλέπει προϊόντα με διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, ούτως ώστε να επεκταθεί η καλλιεργητική περίοδος και να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει κλιματικά και γεωγραφικά η χώρα μας. Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη χάραξης στρατηγικής για αύξηση της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων και άμεση εφαρμογή της, καθώς ανακάμπτοντας η εγχώρια κατανάλωση, ως φαίνεται, δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις κατακτήσεις μεριδίων στις καταναλωτικές αγορές για τα προϊόντα μας» τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι απαραίτητο να τερματισθεί η σε βάρος των παραγωγών φρούτων και λαχανικών πρακτική διευκόλυνσης ουσιαστικώς σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο εισαγωγών ομοειδών προϊόντων τρίτων χωρών».

Όσον αφορά στην εικόνα που εμφανίζουν οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών στο φετινό εννεάμηνο, καταγράφεται μείωση 17,1% κατ’ όγκο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα σε 1.074.381 τόνους, ενώ αντίστοιχα κατά 10,9% υποχωρεί και η αξία, η οποία διαμορφώνεται σε 709,163 εκατομμύρια ευρώ, με ιδιαίτερη επισήμανση την επίτευξη ρεκόρ εξαγωγής στα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια.

Η εκτίμηση του Συνδέσμου για το σύνολο της φετινής χρονιάς αναμένει μείωση περί το 11% στον συνολικό όγκο φρούτων και λαχανικών σε 1,45 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές ακτινιδίων, ωστόσο, να διαμορφώνονται σε νέο ρεκόρ στο ύψος των 130-140 χιλ. τόνων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!