Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Πρόταση για μείωση του ΦΠΑ ως αντίμετρο στα ακριβά καύσιμα
[Η Ναυτεμπορική]: Πρόταση για μείωση του ΦΠΑ  ως αντίμετρο στα ακριβά καύσιμα

[Η Ναυτεμπορική]: Πρόταση για μείωση του ΦΠΑ ως αντίμετρο στα ακριβά καύσιμα

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Ο γόρδιος δεσμός των ακριβότερων καυσίμων που θα χρησιμοποιούν τα πλοία από τις αρχές του 2020, όπως και η ανάγκη ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση του νέου υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Η ακτοπλοΐα καλείται να αντεπεξέλθει σε ένα νέο αυξημένο κόστος καυσίμων από το 2020, καθώς θα χρησιμοποιεί τα νέα καύσιμα μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο, η τιμή των οποίων είναι αυξημένη κατά 25%-30% σε σύγκριση με το τα υφιστάμενα συμβατικά καύσιμα.

Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό είναι η τοποθέτηση ειδικών συστημάτων καθαρισμού (scrubbers) στα πλοία που επιτρέπουν την προμήθεια και χρήση των υφιστάμενων καυσίμων, αλλιώς η εταιρεία θα υποχρεωθεί να αυξήσει ανάλογα την τιμή των εισιτηρίων για να καλύψει το κόστος.

Τα scrubbers
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα scrubbers έχουν τοποθετήσει τρία πλοία των Μινωικών Γραμμών, ενώ σε ανάλογη κίνηση σχεδιάζει να προχωρήσει και ο όμιλος Attica Group. Όμως η τοποθέτηση scrubbers δεν είναι δυνατή σε όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς είτε δεν είναι συμφέρουσα οικονομικά είτε δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα (έλλειψη χώρου κ.λπ.).

Μια άλλη λύση προκειμένου να μην αυξηθούν υπέρμετρα τα εισιτήρια που έχουν θέσει το τραπέζι οι ακτοπλόοι είναι η μείωση του ΦΠΑ, με δεδομένο ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι είτε πολύ μικρός είτε μηδενικός, ενώ στη χώρα μας είναι 24%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!