Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Οι προκλήσεις για τους Έλληνες εξαγωγείς
[Η Ναυτεμπορική]: Οι προκλήσεις για τους Έλληνες εξαγωγείς

[Η Ναυτεμπορική]: Οι προκλήσεις για τους Έλληνες εξαγωγείς

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία σημαντική προσπάθεια για να ενισχυθεί η «εξωστρέφεια» των ελληνικών επιχειρήσεων. Ωστόσο παράγοντες, από τα εμπόδια πρόσβασης σε επαρκή χρηματοδότηση έως το άκρως δυσμενές διεθνές περιβάλλον, έχουν επιβραδύνει την ανάκαμψη των εξαγωγών. Η ΤτΕ μάλιστα προειδοποιεί στην τελευταία έκθεσή της για περαιτέρω επιβράδυνση.

Όπως αναφέρει η έκθεση οι εξαγωγές αγαθών προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με βραδύτερους όμως ρυθμούς, επηρεαζόμενες από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης κυρίως το 2020, ως απόρροια της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος. Οι εξαγωγές υπηρεσιών, δηλαδή η ζήτηση τουριστικών και ναυτιλιακών υπηρεσιών, θα συνεχίσουν να είναι ο βασικός πυλώνας.

Όπως εξηγεί η ΤτΕ η παρατεταμένη διεθνής αβεβαιότητα ενσωματώνεται σταδιακά στις προσδοκίες πλήττοντας την εμπιστοσύνη, την επενδυτική δραστηριότητα και τις εξαγωγές. Ο όγκος του διεθνούς εμπορίου, αφού παρέμεινε σχεδόν στάσιμος επί δύο τρίμηνα, το δεύτερο τρίμηνο του 2019 μειώθηκε. Οι νεότερες προβλέψεις του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανόδου του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι 2,9% το 2019, ενώ οριακή ανάκαμψη θα καταγραφεί μόνο από το 2021 και ύστερα. Και αυτό είναι σίγουρα «κακά μαντάτα» για όσες οικονομίες επιδιώξουν την αύξηση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.

Τα μέτρα προστατευτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και οι γεωπολιτικές εντάσεις φαίνεται μάλιστα να έχουν πλήξει σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό τη ζώνη του ευρώ και δη χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που αποτελούν τις βασικές αγορές για τις ελληνικές εξαγωγές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!