Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Πράσινες επενδύσεις 1 τρισ. ευρώ της Ε.Ε. με τη συνδρομή της ΕΤΕπ έως το 2030
[Η Ναυτεμπορική]: Πράσινες επενδύσεις 1 τρισ. ευρώ της Ε.Ε. με τη συνδρομή της ΕΤΕπ έως το 2030

[Η Ναυτεμπορική]: Πράσινες επενδύσεις 1 τρισ. ευρώ της Ε.Ε. με τη συνδρομή της ΕΤΕπ έως το 2030

Των Νίκου Μπέλλου και Κώστα Δεληγιάννη
Σε επενδύσεις 1 τρισ. ευρώ υπέρ της δράσης για το κλίμα μέχρι το 2030, στη βάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες (12 Δεκεμβρίου), στοχεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σχέδιο της Κομισιόν θα παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη μαζί με τον τρόπο μετάβασης της Ευρώπης σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050. Καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που θεωρείται επενδυτικός βραχίονας της Ε.Ε.

Η νέα χρηματοδοτική πολιτική της ΕΤΕπ, που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο, συζητήθηκε στην αρχή τις προηγούμενες μέρες στη συνάντηση εργασίας μεταξύ του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς με τον πρόεδρο και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στοπ το 2021 σε έργα με ορυκτά καύσιμα

Η ΕΤΕπ έχει καταστήσει σαφές ότι από το τέλος του 2021 θα σταματήσει να υποστηρίζει χρηματοδοτικά ενεργειακά έργα που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα χωρίς περιορισμό των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου. Επιπλέον, η τράπεζα όρισε ως νέο πρότυπο επιδόσεων για τις εκπομπές τα 250g CO2 ανά κιλοβατώρα (KwH). Το πρότυπο αυτό θα αντικαταστήσει το τρέχον πρότυπο των 550g CO2/KwH.

Σε συνέχεια μιας προηγούμενης επανεξέτασης της χρηματοδοτικής πολιτικής της στον ενεργειακό τομέα, το 2013, η ΕΤΕπ ήταν το πρώτο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έπαυσε να χρηματοδοτεί την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και λιγνίτη, μέσω της υιοθέτησης ενός αυστηρού προτύπου επιδόσεων για τις εκπομπές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!