Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Πώς τοποθετείται η ναυτιλιακή κοινότητα για το slow steaming
[Η Ναυτεμπορική]: Πώς τοποθετείται η ναυτιλιακή κοινότητα για το slow steaming

[Η Ναυτεμπορική]: Πώς τοποθετείται η ναυτιλιακή κοινότητα για το slow steaming

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Τα χαρτιά τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων ανοίγουν ο ένας μετά τον άλλον οι εμπλεκόμενοι στη ναυτιλιακή βιομηχανία, εν όψει της συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, κατά την οποία θα εξετασθεί και η πρόταση που έχει κατατεθεί για μείωση της ταχύτητας των πλοίων (slow steaming).

Η συζήτηση που έχει ανοίξει αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει ο ΙΜΟ μέχρι το 2023, προκειμένου ο κλάδος να πιάσει τους στόχους για την «πράσινη ναυτιλία». Σημειώνεται ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία ήταν η πρώτη και μόνη που προχώρησε, με δική της πρωτοβουλία, σε αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και έθεσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Η γαλλική πρόταση

Το σκεπτικό της πρότασης που έχει καταθέσει η Γαλλία είναι ότι μέσω της μείωσης της ταχύτητας των πλοίων θα ελαττωθούν ταυτόχρονα οι εκπομπές ρύπων από τα πλοία, όπως και η κατανάλωση καυσίμων. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί, επισημαίνουν οι υπέρμαχοι της πρότασης, και ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να «αναδυθούν» οι νέες τεχνολογίες, που θα δώσουν οριστική λύση στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Στην απέναντι πλευρά όμως προβάλλεται το αντεπιχείρημα ότι ήδη τα πλοία, όπως είναι τα bulk carriers, ταξιδεύουν με μικρότερες ταχύτητες τα τελευταία χρόνια και είναι πολύ πιθανό ένα περαιτέρω «κράτει» να οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών αερίων ρύπων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!