Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 11 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Πώς θα εισέλθουν στα λιγνιτικά οι ενεργοβόρες βιομηχανίες
[Η Ναυτεμπορική]: Πώς θα εισέλθουν στα λιγνιτικά οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

[Η Ναυτεμπορική]: Πώς θα εισέλθουν στα λιγνιτικά οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

«Συμπαίκτη» με τεχνο-γνωσία στην ηλεκτρο-παραγωγή θα χρειαστούν, μεταξύ άλλων, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες προκειμένου να συμμετάσχουν στο market test για το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Ευήκοα ώτα είναι πιθανό να βρει σε ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες η πρόσκληση που απηύθυνε προχθές ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, για συμμετοχή του εγχώριου βιομηχανικού κλάδου στο επικείμενο market test που θα διενεργήσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp), στο πλαίσιο πώλησης του 40% της λιγνιτικής ισχύος της Δημόσιας Επιχείρησης. Αυτό εκτιμούν αναλυτές της αγοράς, προσθέτοντας ωστόσο πως θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγχώριοι βιομηχανικοί καταναλωτές να επιλέξουν να «κατέβουν» αυτόνομα στη διαδικασία ή να αναζητήσουν οι ίδιοι γι’ αυτόν τον σκοπό συνεργάτες.

Αντίθετα, το μόνο εύλογο σενάριο είναι να τις προσεγγίσει κάποια διεθνής ενεργειακή εταιρεία, με τεχνογνωσία στην ηλεκτροπαραγωγή και πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια, ώστε να συστήσουν μαζί της ένα κοινοπρακτικό σχήμα που θα πάρει μέρος στο market test. Παράλληλα, όπως συμπληρώνουν, για να προχωρήσουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες σε μία τέτοια κίνηση, θα πρέπει η αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μοντέλου στόχου (Target Model), η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2018, να μην εισάγει στρεβλώσεις που θα αίρουν στην πράξη την αποτελεσματικότητα της κοινοπραξίας για την εξασφάλιση χαμηλού ενεργειακού κόστους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!