Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
14 °C 0 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Πώς το πετρέλαιο επηρεάζεται από τις εντάσεις Ουάσιγκτον – Ριάντ
[Η Ναυτεμπορική]: Πώς το πετρέλαιο επηρεάζεται από τις εντάσεις Ουάσιγκτον – Ριάντ

[Η Ναυτεμπορική]: Πώς το πετρέλαιο επηρεάζεται από τις εντάσεις Ουάσιγκτον – Ριάντ

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν από την αρχή της εβδομάδας μετά την κλιμάκωση της ρητορικής μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την εξαφάνιση και πιθανή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι αναλυτές και η αγορά δεν φαίνονται ακόμα πεπεισμένοι ότι η ρήξη θα φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να προκαλέσει σημαντική αναταραχή στις ροές πετρελαίου. Οι τιμές αργού πετρελαίου είναι υψηλότερες αλλά δεν αυξάνονται δραματικά ακόμη.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως. Οποιαδήποτε προσπάθεια από τη Σαουδική Αραβία να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως γεωπολιτικό όπλο μπορεί να αναταράξει τις παγκόσμιες αγορές και να ασκήσει έντονη ανοδική πίεση στις τιμές που βρίσκονται ήδη κοντά σε υψηλό τετραετίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα υπάρξουν «σοβαρές κυρώσεις» εάν οι Σαουδάραβες έχουν πράγματι δολοφονήσει τον Κασόγκι, αν και εσωτερικά δέχεται κριτική για τις επαγγελματικές σχέσεις που έχει με σαουδαραβικά κεφάλαια.

Ως απάντηση, οι Σαουδάραβες δημοσίευσαν μια προειδοποιητική δήλωση όπου αναφέρουν ότι «εάν η Σαουδική Αραβία δεχτεί κάποια κυρωτική ενέργεια, θα απαντήσει με μεγαλύτερη δράση», υπενθυμίζοντας ρητά ότι η οικονομία του βασιλείου έχει επιρροή και παίζει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι Al Arabiya News, οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές πετρελαίου να ξεπεράσουν τα 100 ή ακόμη και τα 200 δολάρια το βαρέλι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!