Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ποιος θα πατήσει το φρένο στην παγκόσμια οικονομία;
[Η Ναυτεμπορική]: Ποιος θα πατήσει το φρένο στην παγκόσμια οικονομία;

[Η Ναυτεμπορική]: Ποιος θα πατήσει το φρένο στην παγκόσμια οικονομία;

Euro, Hong Kong dollar, U.S. dollar, Japanese yen, British pound and Chinese 100-yuan banknotes are seen in a picture illustration shot January 21, 2016. REUTERS/Jason Lee/Illustration/File Photo

Στο σύνολό τους οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν ότι μεγάλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται με το πόδι στο γκάζι. Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμη, πριν κάποιος τραβήξει απότομα το φρένο;

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί φέτος κατά 3,9%, στην καλύτερη επίδοση από το 2011, ενώ ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Οι κεντρικές τράπεζες συμπληρώνουν την εικόνα αισιοδοξίας, με τη Federal Reserve να αναβαθμίζει πρόσφατα τις προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία και την ΕΚΤ να κάνει λόγο «εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες, που σηματοδοτούν δυναμική πραγματική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, ικανή να οδηγήσει την ανεργία κάτω από το 8%».

Μάλιστα οι ειδικοί του Ταμείου υπολογίζουν ότι μόνο το 40% από τους ταχύτερους των προβλέψεων ρυθμούς οφείλεται σε κυκλική αύξηση της ζήτησης, με το υπόλοιπο να αποκαλύπτει τη δυναμική υψηλότερης ανάπτυξης χάρη και στην προσφορά. Αυτό εξηγεί έως έναν βαθμό γιατί ο πληθωρισμός παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρά την ταχεία ανάκαμψη της τελευταίας διετίας, αλλά και δημιουργεί προσδοκίες για καλές επιδόσεις διαρκείας.

Και κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά νέα. Γιατί τα μεγάλα στηρίγματα της παγκόσμιας ανάπτυξης ήταν έως τώρα μία άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική και το παγκόσμιο εμπόριο, που επεκτάθηκε 4,9% το 2017 (ύστερα από ανάπτυξη μόλις 2,3% το 2016) και προβλέπεται να ανεβάσει περαιτέρω ταχύτητα φέτος, στο 5,1%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!