Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ποιες είναι οι προοπτικές κατάργησης των capital controls
[Η Ναυτεμπορική]: Ποιες είναι οι προοπτικές κατάργησης των capital controls

[Η Ναυτεμπορική]: Ποιες είναι οι προοπτικές κατάργησης των capital controls

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Μέσα στην τρέχουσα χρονιά -και πάντως όχι πριν από το τελευταίο τρίμηνο- αναμένεται η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις τράπεζες και εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά, την αμέσως επόμενη χρονιά η χώρα μας αναμένεται να αγγίξει την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, που αναφέρονται και στο παραπάνω χρονοδιάγραμμα, απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία θα πρέπει να θεωρείται η άρση των capital controls. Η χρονική εκτίμηση για την απόσπαση της επενδυτικής βαθμίδας από κάποιον οίκο αξιολόγησης προσδιορίζεται σε 18 μήνες, ίσως και περισσότερους.

Οι τράπεζες ετοιμάζονται
Μoλονότι οι εκλογές αποτελούν ένα ορόσημο ακόμη και για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, τραπεζικοί παράγοντες αναφέρουν πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο αργότερα μέσα στον χρόνο.

Στην παρούσα φάση αναμένεται η αξιολόγηση του διεθνούς οίκου S&P στις 26 Απριλίου. Ο συγκεκριμένος οίκος έχει αξιολογήσει την οικονομία της χώρας μας με «Β+», τρεις δηλαδή βαθμίδες κάτω από την τελευταία επενδυτική «BBB-» στην οποία βρίσκονται η Πορτογαλία, η Κύπρος αλλά και η Βουλγαρία. Οι προοπτικές της χώρας κατά S&P είναι θετικές και έτσι οι εκτιμήσεις μιλούν για αναβάθμιση τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα. Αν πάντως συμβεί έκπληξη και ο οίκος αναβαθμίσει τη χώρα κατά δύο βαθμίδες, τότε η Ελλάδα θα απέχει μόνον ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα. Κι έτσι πάντως δεν είναι τόσο απλό η χώρα να κατακτήσει σύντομα αυτό το σκαλοπάτι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!