Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Πετρέλαιο: Η «επανάσταση» που έχασε την ορμή της και το αβέβαιο μέλλον
[Η Ναυτεμπορική]: Πετρέλαιο: Η «επανάσταση» που έχασε την ορμή της και το αβέβαιο μέλλον

[Η Ναυτεμπορική]: Πετρέλαιο: Η «επανάσταση» που έχασε την ορμή της και το αβέβαιο μέλλον

H ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ κατεβάζει απότομα ταχύτητα, σε μία περίοδο κατά την οποία τα επίπεδα προσφοράς από τη μεγαλύτερη οικονομία διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με εκείνα της κατανάλωσης.

Η αμερικανική πετρελαίου, που έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, χάρη στην «επανάσταση» των σχιστολιθικών κοιτασμάτων, τους πρώτους έξι μήνες του 2019 ενισχύθηκε λιγότερο από 1%, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας. Το ίδιο διάστημα του 2018 είχε επεκταθεί με ρυθμούς 7%.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν την ανάπτυξη των αμερικανικών κοιτασμάτων ανέκοπτε μόνο η βουτιά των διεθνών τιμών, φέτος η επιβράδυνση έχει να κάνει με λειτουργικά προβλήματα των ανεξάρτητων παραγωγών των ΗΠΑ. Η αύξηση πέρυσι ήταν τόσο γρήγορη, από τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο στα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο, ώστε να ασκηθούν εντονότατες πιέσεις.

Αυτή την περίοδο η αμερικανική προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου καλύπτει περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς και έχει βοηθήσει τα μέγιστα τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο να αποφύγει τις εκρηκτικές ανατιμήσεις από τα γεωπολιτικά σοκ. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και μετά τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, η τιμή του πετρελαίου δεν εξασφάλισε παρά ελαφρά άνοδο (περίπου 2%-3%) τον Σεπτέμβριο. Αν ωστόσο η αμερικανική παραγωγή συνεχίσει να δέχεται πιέσεις, η ώθηση στις τιμές θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!