Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ο παγκόσμιος αποπληθωρισμός εξασθενεί, μήπως επιστρέφει ο πληθωρισμός;
[Η Ναυτεμπορική]: Ο παγκόσμιος αποπληθωρισμός εξασθενεί, μήπως επιστρέφει ο πληθωρισμός;

[Η Ναυτεμπορική]: Ο παγκόσμιος αποπληθωρισμός εξασθενεί, μήπως επιστρέφει ο πληθωρισμός;

του SteenJakobsen,

Απάντηση: Ναι, επιστρέφει!

Ωστόσο, η βασική συνέπεια θα είναι η μείωση των καταναλωτικών δαπανών, αφού οι χαμηλές τιμές εξαγωγών της Κίνας ευνόησαν την κατανάλωση στις ΗΠΑ, υπό ένα καθεστώς ολοένα χαμηλότερων τιμών – ένα φαινόμενο που πλέον ανατρέπεται. Συνεπάγεται, επίσης, πιο αδύναμο CNY και υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό (σε παγκόσμιο επίπεδο), κάτι το οποίο φυσικά αποτελεί κλασική αντίδραση κλεισίματος κύκλου – και επιβεβαιώνει τη βασική μακροοικονομική θέση μου:

Το διάγραμμα παρουσιάζει τον δείκτη τιμών παραγωγού σε ετήσια βάση στην Κίνα (θετικός πλέον), και πώς συσχετίζεται με τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή του ΟΟΣΑ. Είναι ολοφάνερο ότι η Κίνα έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο στον αντιπληθωρισμό (ή αποπληθωρισμό) – και σε αυτήν οφείλεται επίσης ο υποτονικός πληθωρισμός, παρά τα τεράστια προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι πτωτικές τιμές της Κίνας επιμήκυναν την πολιτική του «παρατείνω και προσποιούμαι», καθώς οι τιμές εισαγωγών σε καθαρά ελλειμματικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμ. Βασίλειο, η Νότιος Αφρική και άλλες, κατέρρευσαν, καθιστώντας εφικτή τη σταθεροποίηση ή ακόμα και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης σε ένα περιβάλλον με συνθήκες μικρότερης ανάπτυξης και μειωμένων εσόδων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!