Σάββατο, 29 Απριλίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Παγκόσμια Ημέρα Δασών η σημερινή
[Η Ναυτεμπορική]: Παγκόσμια Ημέρα Δασών η σημερινή

[Η Ναυτεμπορική]: Παγκόσμια Ημέρα Δασών η σημερινή

Του Ηλία Θ. Ντούφα
* Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ, MSc, Διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ

Για 46η χρονιά την 21η Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα Δασών, όπως έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο για την αξία των δασών στη ζωή.  Θέμα της φετινής γιορτής είναι «Δάση και Ενέργεια». 

Τα δάση αποτελούσαν πηγή ενέργειας σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης ζωής.  Η εκμετάλλευση του ξύλου, τόσο για τις ανάγκες ενός νοικοκυριού, όσο και για επαγγελματικές χρήσεις, συνιστούσε για αιώνες βασική πηγή ενέργειας.  Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα που πλεονάζουν οι πηγές ενέργειας, εξακολουθεί το ποσοστό χρήσης ξύλου να είναι υψηλό σε όλες του τις εκφάνσεις: υγρή, στερεή και αέρια μορφή. 

Οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται παγκοσμίως για την εκμετάλλευση της ξυλείας ως μορφής ενέργειας είναι πολλές και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης. 

Η χρήση των δασικών προϊόντων θα πρέπει να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους υποβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων.  Η διαχείριση και εκμετάλλευση επιβάλλεται να γίνεται σε ποσοστό που να καλύπτει μόνο τις πραγματικές ανάγκες, ώστε να διασφαλίζεται η αρχή της αειφορίας των δασών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!