Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Νέο ρεκόρ στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης
[Η Ναυτεμπορική]: Νέο ρεκόρ στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης

[Η Ναυτεμπορική]: Νέο ρεκόρ στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης

Νέο ρεκόρ στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης πέτυχε ο tokamak πυρηνικός αντιδραστήρας σύντηξης Alcator C-Mod την τελευταία ημέρα της λειτουργίας του: Στις 30 Σεπτεμβρίου επιστήμονες και μηχανικοί του Plasma Science and Fusion Center του MIT πραγματοποίησαν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της «καθαρής» ενέργειας, επιτυγχάνοντας ρεκόρ για την πίεση πλάσματος στον αντιδραστήρα του ινστιτούτου.

Η πίεση πλάσματος είναι απαραίτητο «κλειδί» για την παραγωγή ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη και το νέο αποτέλεσμα του ΜΙΤ είχε ως αποτέλεσμα, για πρώτη φορά την επίτευξη πίεση ίση με δύο ατμόσφαιρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε συνδιάσκεψη της ΙΑΕΑ στο Κιότο της Ιαπωνίας στις 17 Οκτωβρίου, από τον επικεφαλής επιστήμονα Ερλ Μαρμάρ.

Η πυρηνική σύντηξη έχει τη δυνατότητα να παράγει απεριόριστες ποσότητες καθαρής, ασφαλούς, χωρίς ρύπους ενέργεια. Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που τροφοδοτεί με ενέργεια τον ήλιο, και μπορεί να αναπαραχθεί σε αντιδραστήρες που εξομοιώνουν τις συνθήκες αυτές σε εξαιρετικά θερμά μίνι «άστρα» πλάσματος (αερίου που έχει υπερθερμανθεί), τα οποία περικλείονται σε μαγνητικά πεδία.

Εδώ και πάνω από 50 χρόνια είναι γνωστό πως για να γίνει βιώσιμη η σύντηξη στη Γη, το πλάσμα πρέπει να είναι απίστευτα θερμό, να είναι σταθερό υπό μεγάλη πίεση και να περικλείεται σε μια σταθερή δομή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!