Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Νέο μυστήριο στον Άρη: Κάτι παράγει και μετά απομακρύνει οξυγόνο
[Η Ναυτεμπορική]: Νέο μυστήριο στον Άρη: Κάτι παράγει και μετά απομακρύνει οξυγόνο

[Η Ναυτεμπορική]: Νέο μυστήριο στον Άρη: Κάτι παράγει και μετά απομακρύνει οξυγόνο

Για πρώτη φορά στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος, επιστήμονες μέτρησαν τις εποχικές αλλαγές στα αέρια πάνω από την επιφάνεια του κρατήρα Γκέιλ στον Άρη- και, ως αποτέλεσμα, εντόπισαν κάτι απρόσμενο: Το οξυγόνο «συμπεριφέρεται» με έναν τρόπο που οι επιστήμονες ως τώρα αδυνατούν να εξηγήσουν μέσω γνωστών χημικών διεργασιών.

Μέσα σε διάστημα τριών αρειανών ετών (έξι γήινων ετών) ένα όργανο (SAM) του ρομποτικού οχήματος της NASA ανέλυσε τη σύνθεση του αέρα στον κρατήρα. Η σύνθεση του αρειανού αέρα διαπιστώθηκε ως εξής: 95% διοξείδιο του άνθρακα, 2,6% μοριακό άζωτο, 1,9% αργό, 0,16% μοριακό οξυγόνο και 0,06% μονοξείδιο του άνθρακα. Επίσης, βρέθηκε πώς τα μόρια στον αέρα του Άρη αναμειγνύονται και κυκλοφορούν με τις αλλαγές στην πίεση του αέρα ανά το έτος. Οι αλλαγές αυτές λαμβάνουν χώρα όταν το διοξείδιο του άνθρακα παγώνει στους πόλους τον χειμώνα, ως εκ τούτου μειώνοντας την πίεση ανά τον πλανήτη, καθώς ο αέρας ανακατανέμεται. Μετά το διοξείδιο του άνθρακα εξατμίζεται την άνοιξη και το καλοκαίρι και αναμειγνύεται ανά τον πλανήτη, αυξάνοντας την πίεση.

Σε αυτό το περιβάλλον οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το άζωτο και το αργό ακολουθούν προβλέψιμα εποχικά μοτίβα. Ως εκ τούτου ανέμεναν το ίδιο και για το οξυγόνο- αλλά τελικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς η ποσότητά του στον αέρα αυξανόταν την άνοιξη και το καλοκαίρι κατά 30% και μετά έπεφτε πίσω στα επίπεδα που προβλέπονταν μέσω «συμβατικής» χημείας το φθινόπωρο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!