Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ
[Η Ναυτεμπορική]: Νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ

[Η Ναυτεμπορική]: Νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Το μπαράζ θετικών ειδήσεων των τελευταίων ημερών οδήγησε τελικώς χθες στο πολυπόθητο ιστορικό ρεκόρ στην απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, το οποίο έσπασε προς τα κάτω το φράγμα του 1%, σημειώνοντας κατακόρυφη ημερήσια πτώση που έφτασε ακόμη και πάνω από το 7%. Μάλιστα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ήδη προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις για να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα.

Το επόμενο βήμα θα είναι η έκδοση ομολόγου με διάρκεια μικρότερη των 10 ετών, ώστε το κόστος δανεισμού να πέσει ακόμη και κάτω από τη μισή ποσοστιαία μονάδα. Με την άντληση 2 δισ. ευρώ με αυτό το κόστος θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τη νέα πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να προχωρήσει μόνο εάν εκπληρωθεί η βασική προϋπόθεση, η οποία είναι η εξής: να αποπληρωθεί το τμήμα του δανείου του ΔΝΤ με ένα άλλο δάνειο το οποίο θα έχει αισθητά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με αυτό του Ταμείου (το οποίο στην προκειμένη περίπτωση διαμορφώνεται στο 1,9%).
Το πολύ θετικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά για τους ελληνικούς τίτλους είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και σε «επικαιροποίηση» του φετινού προγράμματος δανεισμού του ΟΔΔΗΧ. Ο Οργανισμός έχει θέσει το ανώτατο όριο δανεισμού στο επίπεδο των 8 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ, αλλά και να μειωθεί αισθητά η έκθεση στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!