Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
18 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
13 °C 3 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Νέα εποχή μέλιτος για τη σχέση Ρωσίας – Τουρκίας
[Η Ναυτεμπορική]: Νέα εποχή μέλιτος για τη σχέση Ρωσίας – Τουρκίας

[Η Ναυτεμπορική]: Νέα εποχή μέλιτος για τη σχέση Ρωσίας – Τουρκίας

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι με έμφαση στην από κοινού κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Από τον παρ’ ολίγον νέο ρωσοτουρκικό… πόλεμο, Ρωσία και Τουρκία εγκαινιάζουν μια νέα εποχή μέλιτος στις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία περιλαμβάνει κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου με ρωσικά κεφάλαια και την πιθανότητα αγοράς ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400. Η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι επισφραγίστηκε το βράδυ της Δευτέρας με την ανακοίνωση για την από κοινού κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή Ακούγιου απέναντι από την Κύπρο. Ένα νέο εν δυνάμει Κοσλοντούι στη φορτισμένη ποικιλοτρόπως περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στόχος των δύο ηγετών είναι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου να λειτουργήσει το 2023, την κατασκευή του οποίου θα αναλάβει η κρατική ρωσική εταιρία Rosatom. Κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην περιοχή Ακούγιου, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο.

H συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού έχει υπογραφεί από το 2010, με την προχθεσινή συνάντηση ωστόσο Πούτιν-Ερντογάν φαίνεται το σχέδιο αυτό φαίνεται να εισέρχεται στην τελική ευθεία. Η απόφαση για λειτουργία πυρηνικού σταθμού στα τουρκικά παράλια είχε δημιουργήσει έντονες ανησυχίες στην τοπική κοινωνία για επιπτώσεις στον τουρισμό και είχε προκαλέσει έντονες κινητοποιήσεις οικολογικών οργανώσεων που αντιδρούν στη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!