Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: ΝΑΤΟ: «Ασημένιο» στην Ελλάδα για τις αμυντικές δαπάνες
[Η Ναυτεμπορική]: ΝΑΤΟ: «Ασημένιο» στην Ελλάδα για τις αμυντικές δαπάνες

[Η Ναυτεμπορική]: ΝΑΤΟ: «Ασημένιο» στην Ελλάδα για τις αμυντικές δαπάνες

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ -μετά τις ΗΠΑ- σε δαπάνες για την άμυνα (σε ποσοστό του ΑΕΠ) βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η συμμαχία.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΝΑΤΟ που βασίζεται σε στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Kομισιόν, αλλά και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μόνο 7 κράτη-μέλη πραγματοποίησαν ετήσιες δαπάνες άνω του 2% του ΑΕΠ. Οι υπόλοιπες δεν έφτασαν αυτό το ποσοστό, παρότι υπάρχει σχετική δέσμευση σε νατοϊκό επίπεδο.

Τις ψηλότερες δαπάνες για την άμυνα τις είχαν οι ΗΠΑ με 3,42% του ΑΕΠ, ενώ ακολούθησε η Ελλάδα με 2,24%. Οι άλλες 5 χώρες που έπιασαν το όριο του 2% ήταν η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Λετονία. Η Τουρκία με 1,89% έμεινε οριακά κάτω από τον στόχο.

Μόνο το 12,5% στον εξοπλισμό

Πάντως, η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τη δεύτερη δέσμευση που υπάρχει και η οποία προβλέπει ότι από τις συνολικές δαπάνες για την άμυνα το 20% πρέπει να διατίθεται στους εξοπλισμούς. Η Ελλάδα διέθεσε το 12,5% για αυτό τον σκοπό. Αντίθετα η Τουρκία στον τομέα αυτό έπιασε τον στόχο διαθέτοντας για στρατιωτικούς εξοπλισμούς το 38,6% των συνολικών δαπανών της για την άμυνα. Πρώτη στην κατηγορία αυτή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!